Auton alustasarja

  • 08 Dec, 2021

Auton alustasarja muuttaa auton ulkonäköä huomattavasti.

Miksi autoa pitää tuunata? Ensinnäkin se näyttää hyvältä ja auton alustasarja vaikuttaa myös positiivisesti ajettavuuteen sekä sen korkeuteen. Kun alustasarjan valitsee oikein ja sopivaksi omaan käyttötarkoitukseen, siitä saa parhaimman mahdollisen ajotuntuman. Suosituimpia lienevät madallussarjat, mutta yleensä valikoimista löytyy myös toisin päin eli korotussarjoja, iskuvaimentimia sekä coll-over -sarjoja, jotka ovat säädettävissä korkeudesta. Auton tuunaamista voi myös viedä askeleen eteenpäin hankkimalla siihen tyyliin sopivat vanteet sekä renkaat.

Mitä auton alustasarja sisältää?

Yleensä alustasarjasta puhuttaessa tarkoitetaan jousituksen kokonaisuutta. Autoa voidaan jonkin verran madaltaa, jolloin siihen saadaan parannusta ulkonäöllisesti sekä ajokäytös saadaan muuttumaan mukavammaksi. Tällöin puhutaan madallussarjasta. Miten tietää, millainen alustan pitää olla? Yksinkertaisesti alustan voi sanoa olevan liian jäykkä, jos rengas pomppii tien kaikkien epätasaisuuksien yli. Liian löysä se on siinä tilanteessa, jos mutkien ajaminen tuntuu todella epämukavalta. Oikein suunniteltuna alusta parantaa ajotuntoa ja tuo turvallisuutta.

Myös lainsäädäntö ottaa kantaa siihen, miten auton korkeutta voi muuttaa. Ilman erityislupaa henkilöauton korkeutta voi muuttaa maksimissaan 51 mm. Kun madallus on tehty, auton maavaran on oltava sen verran suuri, että kuormaamattomana ja toisen puolen renkaiden tyhjetessä, mikään alustan osista ei osu vielä maahan. Maavaran on oltava minimissään 80 mm. Lesjöfors on yksi tunnetuista jousityyppien valmistajista, joten sen tuotteisiin kannattaa tutustua.

Mitä kaikkea voi tuunata alustan lisäksi?

Kun auto on tuunattu alustan ja renkaiden osalta, voi ruveta kaikessa rauhassa miettimään, mitä muuta voi vielä tehdä, että auto näyttäisi paremmalta. Ensinnäkin autoon voi asentaa ikkunoihin tummennuskalvot, mutta myös erilaisilla listoilla saa tyyliä. Hifistellä voi myös ratinsuojilla sekä erilaisilla valonauhoilla. Vaihdekepin nuppi on myös usein tuunaamisen kohde. Niitä onkin tarjolla erilaisia ja suosituimpia ovat nahan sekä kromin yhdistelmät. Tämänkin lisäksi autoon löytyy vielä paljon tuunattavaa.