Auton huoltoväli pitää huolen, että autosi pysyy hyvässä kunnossa

  • 07 Nov, 2021

Auton huolto

Auton huoltoväli vaihtelee eri autovalmistajilla ja jopa tietokoneella pystyy itse vaihtamaan uudemmissa autoissa huoltovälin kilometrilukemaa. Tyypillisin huoltoväli on niin kutsuttu Long-life -huoltoväli, jolloin auton tyypillisimmät öljynvaihtohuollot tehdään kolmenkymmenen tuhannen kilometrin välein. Vanhemmissa autoissa suositaan usein viidentoista tuhannen kilometrin huoltovälejä. Tyypillisessä auton perushuollossa vaihdetaan öljyt, öljysuodatin, lisätään esimerkiksi jäähdytin- ja/tai jarrunestettä, vaihdetaan ilmanraikastin ja tarkistetaan auton yleiskunto. Tällöin usein myös selviää, jos autoa tarvitsee jotenkin korjata.

Mistä tiedän, mikä on auton huoltoväli ja mitä pitää huoltaa?

Auton huoltokirjasta selviää autokohtainen huoltovälin pituus. Jotkut valmistajat käyttävät pitkiäkin huoltovälejä, jopa 50 000 kilometriä, mutta suurimmassa osassa uudemmista autoista huoltoväli on 30 000 kilometriä. Uusimmat autot ilmoittavat jopa suoraan huoltoon huollon tarpeesta, kuitenkin useimmiten auto ilmoittaa lähestyvästä huollosta itse. Huoltokirjasta selviää auton huolto-ohjelma, jossa on kerrottu sellaisia remontteja, joita tulee eteen esimerkiksi, kun on ajanut tietyn kilometrimäärän autolla.

Kaikkein tyypillisin asia, joka usein unohdetaan, on vaihtaa pyyhkijänsulat ajoissa. Pyyhkijänsulilla on merkittävä tarkoitus näkyvyyden ja sen myötä myös turvallisuuden kannalta. Ne tulisikin vaihtaa heti, kun kulumisen merkkejä alkaa näkyä. Esimerkiksi, jos sulat jättävät tuulilasiin sadekelillä pyyhkiessä vesiviiruja. Sulat tulisi myös puhdistaa usein, sillä niihin voi tarttua esimerkiksi maantiepölyä, joka voi myöhemmin naarmuttaa tuulilasia.

Miksi autoa huolletaan?

Autoa on tärkeä huoltaa säännöllisin väliajoin, jotta auto pysyy käyttökuntoisena, turvallisena kuljettajalle ja matkustajille, sekä muille tienkäyttäjille. Moni osa autossa toimittaakin tärkeää tehtävää esimerkiksi turvallisuuden kannalta. Katsastuksessa tarkkaillaan paljon näitä tekijöitä, esimerkiksi jarrujen ja alustan kuntoa, tarkistetaan mahdolliset öljyvuodot sekä tarkistetaan, että auton valot suuntautuvat oikein ja toimivat. Säännöllisesti autoa huoltamalla autokin menee varmasti katsastuksesta läpi.