Miten onnistuu katalysaattorin vaihto

  • By Asta
  • 10 Jan, 2022

Katalysaattorilla on tärkeä merkitys päästöjen rajoituksissa.

Katalysaattori on laite, jota käytetään autossa päästöjen hallintaan. Sen avulla pakokaasut, jotka syntyvät polttomoottorissa muutetaan haitallisista vähemmän haitalliseen muotoon. Bensiinimoottorin katalysaattori toimii kolmella tavalla. Häkä eli hiilimonoksidi hapettuu hiilidioksidiksi, typen oksideista tulee typpeä sekä hiilivedyt, jotka eivät pala, hapettuvat puolestaan vedeksi sekä hiilidioksidiksi. Jos kaikki ei toimi niin kuin pitäisi, niin saattaa hyvinkin olla katalysaattorin vaihto edessä. Yleensä siitä tulee varoitusvalo auton mittaristoon tai sitten sen tunnistaa auton ongelmakäyttäytymisestä.

Milloin katalysaattorin vaihto on tarpeen tehdä?

Voimansiirron ohjausyksikkö sekä katalysaattori toimivat yhdessä, joten jos päästöjärjestelmä ei ole kaikilta osin kunnossa, sen huomaa siitä, että auto ei kiihdy silloin, kun painaa kaasua. Toinen on käynnistysongelma, josta on heti sanottava, että siihen voi olla useampakin syitä, jotka kaikki on rajattava pois. Katalysaattori vaikuttaa siten, että auto ei lainkaan käynnisty tai se sammuu muutaman minuutin kuluttua. Tässä tilanteessa auto kannattaa käyttää huollossa testattavana.

Äsken jo mainittiin kojelautaan syttyvä merkkivalo. Sen lisäksi voit vielä tankatessa huomata sen, että polttoainetta kuluu tavallista enemmän. Jos katalysaattori ei toimi kunnolla, se saattaa vaikuttaa myös polttoaineen kulutukseen. Katsastuksen tai muun tarkastuksen yhteydessä saatetaan myös huomata, että auto ei läpäise päästötestiä. Vanhemmassa autossa se voi olla jo niin tukossa, että pakokaasut eivät yksinkertaisesti pääse autosta ulos.

Merkkivalon tarkoitus

Merkkivalo kojelaudassa ilmoittaa lähinnä sen, että katalysaattori ei toimi niin kuin pitäisi tai se jopa kuumenee liikaa. Rakenteeltaan se on kuin hunajakenno ja ajan kuluessa myös metalli saattaa hiljaa rapistua sekä tukkia reikiä. Silloin ilmavirtaus estyy. Uudempiin autoihin tallentuu myös virhekoodi ajotietokoneeseen ja sen voi lukea huollossa. Jos merkkivalo syttyy, voi autolla vielä ajaa, mutta ehdottomasti sen tila kannattaa huollossa tutkituttaa.