Moottoriöljyjen erot käytännössä

  • 29 Sep, 2022

Moottoriöljyjen erot on otettava huomioon

Osaatko valita autoosi oikean moottoriöljyn? Moottoriöljyllä on autossa monta tärkeää tehtävää, joten sen valintaan on hyvä kiinnittää huomiota. Tärkein moottoriöljyn tehtävä on luonnollisesti voidella eli pitää moottorin kitkapinnat kunnossa. Lisäksi öljy auttaa moottorin jäähdytyksessä, pitää moottorin puhtaana sekä estää korroosiota. Netistä löydät laajan valikoiman erilaisia ja erihintaisia öljyjä, mutta monia arveluttaa, mikä niistä on sopiva valinta juuri omalle autolle ja oikeisiin sääolosuhteisiin. Moottoriöljyjen erot ovat merkittäviä ja oman öljyn saa parhaiten tietää auton käsikirjasta.

Lisäaineet ja moottoriöljyjen erot

Oikean moottoriöljyn valinta on järkevää aloittaa tarkistamalla, mitä öljyä valmistaja autolle suosittelee. Silloin jo näkee, vaatiiko auto täyssynteettistä vai puolisynteettistä öljyä. Kaikki moottoriöljyt koostuvat perusöljyn lisäksi erilaisista lisäaineista. Puolisynteettiset sisältävät vähemmän jalostettua öljyä, kun taas täyssynteettiset on tehty synteettisistä, jalostetuista perusöljyistä. Tämä tekee sen ominaisuuksista stabiilimpia.

Toinen ero moottoriöljyissä on niiden viskositeetti eli juoksevuus. Se ei kuitenkaan ole muuttumaton, vaan moottoriöljy ohenee lämmetessään ja jähmettyy viiletessään. Tänä päivänä tavallisimpia ovat multigrade -öljyt, jotka on valmistettu toimimaan useassa eri lämpötilassa eikä sitä tarvitse vaihtaa vuodenaikojen mukaan. Luokitteluissa numero ennen W -kirjainta kertoo viskositeetin alhaisilla lämpötiloissa. Mitä pienempi numero on, sen parempi on juoksevuus. Numerot W -kirjaimen jälkeen kertovat juoksevuudesta korkeissa lämpötiloissa, jolloin korkeampi numero takaa sen toimimisen korkeissa lämpötiloissa.

Onko kallis öljy laadukasta

Usein kuluttajille näkyy moottoriöljyn erot myös niiden hintalapussa, mutta onko kalliimpi öljy laadukkaampaa? Ensinnäkin on huomion arvoista, ettei öljyn viskositeetti kerro mitään sen laadusta. Sen sijaan hinta kertoo usein siitä, että seassa on jokin erittäin kallis ainesosa. Sen ominaisuudet ovat niin hyviä, että se voi maksaa jopa satoja euroja senttilitralta. Moottoriöljyä ostaessa voisikin todeta, että laatu maksaa.