Renkaiden urasyvyys on tärkeä

  • 18 Jul, 2022

Renkaiden urasyvyys vaikuttaa turvallisuuteen.

Renkaiden urasyvyys on tärkeää ajamisen ja turvallisuuden kannalta. Liian kuluneet renkaat eivät saa kunnolla pitoa ja etenkin kaarteet, jarrutukset ja sateinen ilma voivat äkkiä muuttua hyvinkin vaarallisiksi. Urasyvyys mitataan kulutuspinnan pääurista. Pääurat ovat leveitä uria renkaan keskellä. Näppärä keino urasyvyyden mittaamiseen on asettaa kahden euron kolikko pääuraan. Jos kolikon hopeareuna peittyy, on urasyvyyttä jäljellä vielä 4 mm.

Renkaiden urasyvyys vähintään

Laki velvoittaa, että kesärenkaissa on oltava pintaa vähintään 1,6 mm ja talvirenkaissa 3 mm. Ne ovat kuitenkin vain ehdoton minimiraja, jota ei saa alittaa. Jo siinä vaiheessa renkaat ovat menettäneet huomattavasti pitoaan. Suositeltava urasyvyys onkin kesärenkaiden kohdalla 4 mm ja talvirenkaiden kohdalla 5 mm. Uusien kesärenkaiden urasyvyys on 8mm ja talvirenkaiden 10 mm. Keskimäärin yhdellä rengassarjalla voi ajaa noin 15 000 kilometriä, muun muassa ajotapa vaikuttaa suuresti kulumiseen.

On tärkeää muistaa, että myös renkaat vanhenevat ja hapertuvat. Renkaan elinkaari päättyy ihan viimeistään 10-vuotiaana, mutta kansainvälisen suosituksen mukaan ei tulisi käyttää yli 6 vuotta vanhoja renkaita. Valmistusajankohdan voi tarkistaa renkaan kyljestä DOT-merkinnän yhteydestä. Tunnuksessa on neljä numeroa, joista kaksi ensimmäistä tarkoittaa valmistusviikkoa ja kaksi jälkimmäistä tarkoittaa vuotta.

Paineita pyöriin

Urasyvyyden ja iän tarkistamisen lisäksi olisi hyvä seurata rengaspaineita ja renkaiden kulumista. Monesti rengaspaineet tarkistetaan vain kausivaihtojen yhteydessä, vaikka suositus on tarkistaa paineet kerran kuukaudessa tai jos auton kuormitus muuttuu olennaisesti. Vajaapaineiset renkaat kuluvat nopeammin, lisäävät polttoaineen kulutusta ja voivat vaikuttaa auton ohjattavuuteen. Jos renkaat sen sijaan kuluvat epätasaisesti, kertoo se muista ongelmista, kuten esimerkiksi pyörien suuntauksesta.