Tiedätkö, mikä on autosi vaihteistoöljyn vaihtoväli?

  • 09 Aug, 2022

Vaihteistoöljyn vaihtoväli on hyvä olla tiedossa.

Autoilijat ovat hyvin tietoisia moottoriöljyn vaihtovälistä, mutta tiedätkö sinä, mikä on vaihteistoöljyn vaihtoväli? Tai mistä tietää, että vaihteistoöljy on aika vaihtaa? Myös vaihteistoöljyn vaihtovälille on olemassa omat nyrkkisäännöt ja varomerkit. Uudemmissa autoissa ei tavallisesti ole tarvetta säännölliselle öljynvaihdolle, vaan uudemmissa autoissa vaihteistoöljy on suunniteltu kestämään todella pitkän ajan hyvänä ja ominaisuudet säilyttäen. Mikään vaihteistoöljy ei kuitenkaan ole ikuista.

Vaihteistoöljyn vaihtoväli kilometrien ja vaihtotarpeen merkit

Vaihteistoöljyn vaihtovälin nyrkkisääntö on automaattivaihteisilla autoilla 20 000-100 000 km ja manuaalivaihteisilla autoilla 100 000-200 000 km. Jos auto on raskaalla käytöllä, kannattaa väli pitää vielä lyhyempänä. Selvä merkki vaihteistoöljyn vaihdon tarpeesta on ongelmat vaihteiston toiminnassa. Ongelmia voivat olla ylimääräiset äänet vaihteistosta, vaihteiden huono vaihtuminen ja jäykkyys. Ongelmat ilmenevät erityisesti talvella.

Varaosat voi kätevästi tilata myös netistä. Vaihteistoon ei käy mikä tahansa öljy, vaan nimenomaan vaihteistolle suunniteltu öljy. Vaihdon yhteydessä on hyvä vaihtaa myös propun tiivisteet. Myös vaihteistoöljyn suodattimen vaihto on hyvä huomioida. Öljyn rinnalla tiivisteet ja suodatin ovat edullisia varaosia vaihtaa, joten ne kannattaa uusia vaihteistoöljyn vaihdon yhteydessä.

Vaihteistoöljyn vaihto lisää auton elinikää

Pahimmassa tapauksessa vaihteistoöljyn liian pitkä vaihtoväli voi aiheuttaa vaihteiston rikkoontumisen. Rasitus saa vaihteiston öljyn hapettumaan ja hapettumisen seurauksena, alkaa vaihteistoöljy kuluttaa auton vaihteistoa. Kulumista aiheuttaa hapettuneen öljyn aiheuttama syöpyminen, metallihiukkaset ja öljyn heikentynyt laatu ajan kuluessa. Vaihteiston öljynvaihto on harvoin toistettava huoltotoimenpide, mutta unohdettuna se saa aikaan ison vahingon.